Belka
Czwartek, 9 Maja 2024   imieniny: Grzegorz, Katarzyna, Karolina
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

Data publikacji: 2019-06-17, Data modyfikacji: 2019-06-18
A A AWydrukDrukuj  
 
Zapraszamy do podzielenia się swoimi tradycyjnymi recepturami, opowiedzenia historii ich wytwarzania i wspólnego tworzenia Listy Produktów Tradycyjnych. W działaniu tym pomoże pani Agnieszka Kołodziej z Wydziału Rolnictwa i Rybactwa, która od lat rozmawia z osobami zainteresowanymi wpisem produkt na LPT. Kontakt, e-mail: [email protected], tel. 91 4410213, www.produktytradycyjne.wzp.pl, www.wrir.wzp.pl. My mieszkańcy Pomorza Zachodniego w większości pochodzimy z innych rejonów Polski. Nasi przodkowie przybywali tutaj, kiedy po wojnie zmieniły się granice. Każda rodzina przywiozła tradycje kulinarne ze swoich stron. Dlatego tradycja kulinarna Pomorza Zachodniego jest stosunkowo młoda, ale przez złożoną historię, jedyna w swoim rodzaju. Zadbajmy o nią!Napływającą na Pomorze Zachodnie ludność stanowili przeważnie osadnicy z centralnej Polski, ale także ludność z dawnych wschodnich terenów naszego kraju. Przyjeżdżając na te obszary, przywozili ze sobą także zwyczaje i swoje ulubione potrawy i smaki. Już tutaj, na miejscu, starali się stworzyć namiastkę swoich małych ojczyzn kulinarnych.Nowi mieszkańcy tych ziem, a także ciekawe dziedzictwo jej poprzednich właścicieli spowodowały, że na terenie naszego województwa powstał  prawdziwy tygiel smaków. Dzięki temu, że korzenie naszej kuchni pochodzą z wielu miejsc i kultur, mamy szansę tworzenia czegoś oryginalnegoi niepowtarzalnego – razem budujemy dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego.Dobrym narzędziem do zbierania, dokumentowania i opisywania naszych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych (w skrócie LPT), którą od 2004 roku prowadzi Ministerstwo Rolnictwai Rozwoju Wsi. To katalog naszych polskich produktów żywnościowych, którego nie znajdziemyw innych krajach Europy. To szansa na promowanie swojego produktu.Zgłoś się!LPT jest listą otwartą i każdy kto wytwarza produkt, którego historia związana jest z dawnymii obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na LPT. Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z pracownikami Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, którzy dbają o to, aby nasze kulinaria się rozwijały, a informacja o nich poszła w świat.Pomorze Zachodnie może pochwalić się już 53 produktami wytwarzanymi zgodniez dawnymi recepturami, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Część z nich, poprzez udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach rozpoznawalna jest od lat na naszym kulinarnym rynku. To np. miód drahimski, ogórek kołobrzeski, pasztet z gęsi czy też paprykarz szczeciński. Część zaczynamy dopiero odkrywać na nowo, a wszystkie one świadczą o historii tego regionu i jego mieszkańcach. Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!Z kulinarnym pozdrowieniem!Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Pełna treść wiadomości na: gryfice.eu/artykuly/item/3309-wspolnie-odkrywajmy-tradycyjne-smaki-pomorza-zachodniego
gryfice.eu, Źródło artykułu: gryfice.eu
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 

Powiat gryficki - powiat w województwie zachodniopomorskim z siedzibą w Gryficach. W skład powiatu wchodzą gminy: Gryfice, Płoty, Trzebiatów, Brojce, Karnice, Rewal. Powierzchnia całkowita powiatu wynosi 1017,37 km kw.

Atrakcje turystyczne stanowią: muzea i galerie regionalne (Muzeum i Galeria „Brama”, Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Niechorzu, Muzeum Multimedialne w Trzęsaczu, Pałac Trzebiatowski) oraz budowle zabytkowe (Baszta Kaszana w Trzebiatowie, Brama Kamienna i Wysoka w Gryficach, Latarnia Morska w Niechorzu, Pałac w Trzebiatowie, Ruiny Kościoła w Trzęsaczu czy Zamek w Płotach). Przez powiat przepływa rzeka Ryga, na której organizwoane są między innymi spływy kajakowe. Pozostałe zbiorniki wodne stanowią jeziora (Resko Przymorskie, Liwia Łuża, Kołomąć, Łopianowskie, Trzygłowskie, Rybokarty) oraz zbiorniki Rejowice i Likowo. Przez teren powiatu przechodzą trzy szklaki turystyczne: Nadmorski im. Czesława Piskorskiego, Liwiej Łuży oraz Pobrzeża Rewalskiego.

Gospodarka powiatu oparta jest głównie na przemyśle drzewnym, spożywczym, a z racji pasa wyżbrzeża bałtyckiego także na turystyce.

Przez powiat przebiega droga krajowa nr 6.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola